A honlap e fejezete állandóan fejlödni, bövülni fog. Andalúzia olyan gazdag nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben, történelemben, müemlékekben, múzeumokban, hogy több hónapos itt-tartózkodás sem elég a kincsek felfedezéséhez. Megyékre bontva teszek közzé néhány útvonal leírást, városnézö sétát, javaslatot, megjegyzést és természetesen fotókat. Vannak a magyar vendégek által frekventáltabb megyék (Granada, Sevilla, Málaga és Córdoba), valamint olyan helyek, ahova közülünk kevesen látogatnak idöhiány, vagy nehezebb elérhetöség miatt (Huelva, Jaén, Almería, Cádiz). Azokról a megyékröl, amelyeket több honfitársunk látogat, több szó esik ebben a fejezetben. 

CÁDIZ MEGYE, CASTELLAR DE LA FRONTERA

Egy tájvédelmi körzet közepén található kis falu. A tájvédelmi körzetet, amely a Gibraltári mezö része, paratölgyek, vad olajfák és egy víztározó alkotják. Területe 170 ezer HA. Az erdö jó rejtekhelye a környéken élö özeknek, szarvasoknak, vaddisznóknak.
A környék már a nyugati gótok idején, az V. században lakott volt, jelentösége azonban csak a XIII. században nött meg. Ekkor építettek az arabok egy várat, ami a mai napig jó állapotban található. A "frontera" szó jelentése: határ, sok település nevében találkozhatunk vele. Arra utal, hogy az adott város vagy falu a keresztény és a muzulmán Spanyolország határán feküdt. A várban van a falu, melynek házait felújították. Kis szálloda, bérelhetö házak, ajándék üzletek, bárok alkotják. A nyugati várfalról a víztározó, a keleti oldalról Gibraltár látható. Ez Spanyolország kevés lakott várának egyike. Megtekintése összeköthetö egy gibraltári vagy egy cádizi kirándulással.

Castellar y Paco de Luca 010 Castellar y Paco de Luca 020